Inschrijving

ALLE INFORMATIE HIERONDER KOMT UIT DE WEBSITE VAN DE OVERHEID. VOOR DE MEEST ACTUELE INFORMATIE VERWIJZEN WE JULLIE NAAR DE WEBSITE “MELD JE AAN BASIS ANTWERPEN”.

HOE INSCHRIJVEN

Om lange wachtrijen aan onze schoolpoort te vermijden, werkt de stad Antwerpen met een online aanmeldingsregister. Als je jouw kind bij ons wil inschrijven, moet je jezelf eerst aanmelden via de website ‘Meld je aan basis Antwerpen‘. We raden je sterk aan om meer dan één schoolvoorkeur op te geven.

Daarna ontvang je een brief en/of e-mail van de stad Antwerpen met de mededeling in welke school je jouw kind kan inschrijven. Let op: als je kind in de derde kleuterklas zit en bij ons naar het eerste leerjaar gaat, hoef je het niet aan te melden. Ze stromen automatisch door naar de lagere school.

Wanneer kan je jouw kind aanmelden?

 • Kinderen van personeelsleden of kinderen die al een broer of zus in onze lagere school hebben, kunnen zich aanmelden
  • vanaf 18 januari (9u30) tot en met 3 februari (17u) 2023.
 • Alle andere kinderen kunnen dit doen
  • vanaf 28 februari (9u30) tot en met 21 maart (17u) 2023.

Vergeet niet dat het sterk aanbevolen is om je kind aan te melden! Als je dit niet doet, kan je jouw kind pas later inschrijven, afhankelijk van het aantal vrije plaatsen.

Als je problemen ondervindt tijdens het aanmeldingsproces, kan je terecht bij de helpdesk van ‘Meld je aan‘ via hun website.

INFOFILMPJE OVER DE PROCEDURE

Hoe schrijf je je kind in in een Nederlandstalige kleuter- of lagere school in Antwerpen? Dit filmpje toont de procedure stap voor stap. Inschrijven voor de instapklas doe je op dezelfde manier.

Stap 1: Bereid je voor

Na de broers, zussen en kinderen van personeel kunnen alle andere kinderen zich inschrijven. Om in te schrijven in een kleuter- of lagere school moet je je kind eerst aanmelden. Bereid je aanmelding goed voor:

 1. Maak een lijstje met de scholen van je keuze.
 2. Informeer je over de procedure.
 3. Ga na of je kind voorrang heeft.
 4. Verzamel de nodige documenten.
 5. Bekijk het overzicht vrije plaatsen.

Meer informatie en tips kan je terug vinden op de website van “Meld je aan basis Antwerpen”.

Stap 2: Meld je kind aan

Om in te schrijven in een kleuter- of lagere school moet je je kind eerst aanmelden. Een aanmelding is geen inschrijving. Aanmelden betekent dat je als ouder digitaal opgeeft voor welke scholen je interesse hebt. Na de aanmeldingsperiode verdeelt de computer de aangemelde leerlingen over de vrije plaatsen. Pas dan weet je in welke school je kunt inschrijven.

Aanmelden doe je vanaf 28 februari (9u30) tot en met 21 maart (17 uur). Ga naar meldjeaanbasis.antwerpen.be en de online aanmeldapplicatie en meld je kind aan. Het moment van aanmelden speelt geen rol. Het is niet zo dat de eerste die aanmeldt als eerste een plaats krijgt. Het is wel belangrijk dat je je kind aanmeldt tijdens deze periode.

Meer informatie over hoe je moet aanmelden.

Stap 3: Schrijf je kind in

Na de aanmelding krijg je een toewijzingsbericht. Hierin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? Ga naar de school vanaf 24 april tot en met 15 mei 2023. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heb je geen plaats? Dan komt je kind automatisch op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

Meer informatie over inschrijven na een aanmelding en over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

HULP NODIG TIJDENS HET INSCHRIJVEN?

Wij helpen je graag verder...

WELKE KINDEREN MOET JE INSCHRIJVEN?

Eerste keer naar school (instapklas)

Kinderen kunnen naar de kleuterschool vanaf 2,5 jaar. Ze kunnen elk jaar starten op verschillende instapmomenten. Is je kind geboren in 2022? Dan mag het vanaf 2024 naar school.

Schrijf het nu al in, ook al start het pas in september 2025. Kinderen geboren in 2023 kan je pas volgend jaar inschrijven.

Naar het eerste leerjaar

Gaat je kind van de 3de kleuterklas naar het 1ste leerjaar? Da moeten ze NIET opnieuw aangemeld worden. Ze stromen automatisch door van de kleuter- naar de lagere school.

Van school veranderen

Verandert je kind van school …

 • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind opnieuw aanmelden, voor je het kunt inschrijven in een nieuwe school.
 • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school en vraag of er nog plaats is.

WIE HEEFT VOORRANG?

Broers, zussen en kinderen van personeel kunnen als eerste inschrijven. Tijdens de aanmeldingsperiode voor alle kinderen is er voorrang voor:

 • kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder
 • leerlingen met een GOK- of niet-GOK-profiel

Meer informatie over de voorrangsgroepen.

WAT ALS JE GEEN PLAATS HEBT?

Eerste keer naar school (instapklas)

Heb je je kind aangemeld maar heb je geen plaats? Dan komt je kind op de wachtlijst terecht. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. Je kunt je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

Heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode in de scholen waar er nog plaats is.

Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.